A haj származástanilag fontos szerepet tölt be az emberiség történetében. Védte a fejet a naptól, megakadályozta a nap okozta bőrrák kialakulását. Védett a hidegtől és óvta a fejet a fizikai hatásoktól. Sok legenda is fűződik hozzá. Pl. a bibliai Sámson rendkívüli ereje hosszú hajában rejlett.

A mai kor embere inkább esztétikai szempontból tartja fontosnak az egészséges hajat.Voltak személyek, akik körül egész legenda alakult ki. Gondoljunk csak I. Ferenc József tragikus sorsú feleségének, Sziszinek hajkoronájára. A hajának napi ápolása 3 órát jelentett, a mosás és egyéb beavatkozásokat nem is említve.

A haj és a fejbőr rendelleneségei

Hajunk sajnos nem mindig felel meg álmainknak. Ezért törekszenek sokan hajszínük és frizurájuk megváltoztatására. A haj természetes szépségét és adottságait épp ilyen sokan szeretnék megőrizni vagy visszaállítani.

A különböző – főleg szakszerűtlenül végzett – kezelések, valamint egyéb belső zavarok hajszerkezeti károsodások egész sorát okozhatják.

Gyöngyfűzérszerű haj( monilethrix)

A szál vastagsága szakaszonként változik. Öröklődő keratinizációs zavar. A hajszálak könnyen letörnek.

 

 

 

 

 Csíkos haj( pili anulati)

Keratinizációs zavar. A hajszálakon sötét és világos szakaszok váltakoznak.

Csomós hajtörés

Csomós hajVilágos csomók keletkeznek, amelyek mentén a haj eltörik. Mechanikai és vegyi hatások okozzák: a hajszárító forró levegője, a medencék klóros vize, rossz, éles kefék, ollók és fésűk használata, az ultraibolya sugárzás, erős főnözés, a nagyon erős tupírozás is.
A hajfestésnél a rossz keverési arány, a túl hosszú hatóidő, a haj mechanikus nyújtása, / a festék befésülésekor / valamint a pikkelyréteg ledörzsölése lehet a kiváltó ok. Dauerolás esetén a nem megfelelő dauervíz használata, túl hosszú hatóidő, szakszerűtlen csavarási technika stb. okozhat problémát.

Hajszálak repedezése

Töredezett hajHosszanti irányba a szálak felrostozódnak, letörnek, a csomós hajtöréshez hasonló okok hozzák létre. A hajtöredezés esetében a kopás jelei először a hámrétegen / cuticulán / jelentkeznek. A pikkelyszélek megcsorbulnak, és lassan elkezdenek leperegni. A hajszálak védelme emiatt részben megszűnik. A pikkelyszélek folyamatos sérülése bizonyos körülmények között a pikkely végleges elvesztéséhez vezethet. A folyamat hónapokig vagy még tovább is eltarthat, a mechanikus hatások intenzitásától és gyakoriságától függően. A töredezés felléphet vegyileg kezelt hajon éppúgy, mint normál hajon és azonos gyakorisággal fordul elő finom, közepes vagy erős szálú hajnál is. Teljes pikkelyvesztés általában csak a hajvégekben állapítható meg, mely a hajhossz növekedésével erősödik. Ha a hajszálvégek elérik a totális pikkelyvesztés állapotát, viszonylag gyorsan kettéhasadnak. Ha a haj töredezése egyszer bekövetkezik, gyorsan továbbterjed.

Ezt haladéktalanul kezelni kell, mert a hajszál védőrétegének berepedése lassan a belső állomány kiszáradásához vezethet, és a haj tovább törik. A töredezés nem csak egy fokozódó sérülése a hajnak, hanem csúnya is, mivel az ecsetszerűen szétnyílt hajszálvégek jól láthatók.

A haj töredezését megelőző intézkedések a haj mindennapos ápolásával kell, hogy kezdődjenek: a fésülködéssel és a keféléssel. Nagyon fontos a kiváló minőségű kefe és fésű használata. Fontos a jó minőségű sampon megválasztása és alkalmazása, mely csökkenti a pikkelyréteg kopását, és ezzel kezeli és megakadályozza a haj töredezését is.

Finom, vékonyszálú haj

Sok nő első számú problémája a puha, finom, vékony szálú haj. A hajszál átmérője 0,05 mm-nél kisebb, hiányzik a telítettsége, a hajnak nincsen volumene, a frizura rálapul a fejbőrre, nem tartós. Gyakran tompa fényű, nedvszívó képessége nagy, de tartástalan. A tünetek a haj finomságára, vékonyságára vezethetők vissza. Ha a vékony szálú haj zsíros, akkor a termelődő faggyútól még jobban lelapul, elnehezedik. A probléma alapvetően nem küszöbölhető ki, de léteznek olyan speciális szerek, melyek segítségével kezelhető. A megfelelő frizura kiválasztása, a tökéletes vágás sokat változtathat a helyzeten.  A hajszál vastagításának másik módja lehet a festés, dauerolás, illetve a melírozás is.

Átmeneti hajhullás1. Korai hajhullás

Oka öröklődő hajlam. A homlok két oldalán és a fejtető hátsó részén kezdődik, csak a halánték és tarkó táján marad végül ritkán haj, leginkább férfiaknál fordul elő ilyen formában. Nőknél a fejtetőn vagy diffúz formában jelentkezik Kezeléssel lassítható a folyamat. Szesz bedörzsölés, fejmasszázs, pakolások alkalmazása segíthet. Sokszor a háttérben a fejbőr seborreája áll.

2. Öregségi hajhullás

Öregedéssel járó folyamat. A haj ritka és rugalmatlan lesz.

3. A fejbőr sorvadásával járó hajhullás

A fejbőr sorvadt, gyulladt, a kopaszság végleges. Betegségek kísérő tünete lehet.