A hajfestés olyan régi, mint a szépségápolás. Az ókori Egyiptomban a gazdagabb nők festették a hajukat. Az ókori görögök és rómaiak a festett hajat a női szépség fontos kiegészítőjének tartották…

Tudta, hogy 105 éves a tartós hajfesték?!

105 évvel ezelőtt alkotta meg Eugne Schueller az első tartós hajfestéket. Ő alapította meg a L’Oreal birodalmat, azt a kozmetikai óriást, amelyik a mai napig piacvezető a hajfestékek területén is. A nők nagy része Magyarországon is változat a hajszínén.

Már nem csak az ősz szálak elfedése miatt nyúlunk festékhez, néha szeretnénk a külsőnkön változtatni és sokszor csak arra vágyunk, hogy a természetes hajszínünk egy picit fényesebb vagy mélyebb árnyalatú legyen.

Ha tartós hajfestéket választasz, akkor:

-a hajszínedet teljesen meg tudod változtatni, világosítani is tudod, akár két árnyalattal is,
-a legtöbbjükkel 100%-osan el tudod fedni az ősz szálaidat,ideális esetben nem kopik a hajad új -színe, csak a lenövés miatt kell újra festened

Ha a hajszínezés mellett döntesz, akkor:-

-szép, fényes, természetes hatású tincseket varázsolhatsz magadnak,

-le kell mondanod arról, hogy a hajad világosabb legyen az eredeti árnyalatánál

-az ősz szálak felétől ezzel is megszabadulsz,

-általában 6-8 hét alatt lekopik a hajszál felületéről.

Tudta-e, hogy :

-a haj színét a pigment adja, amely tulajdonképpen melanin szemcse?

-ha egy hajszál melanocita sejtjei nem termelnek pigmentet, a haj frissen nőtt része fehér lesz?

A hajfestés menete

Minden hajfestés előtt meg kell vizsgálni a fejbőrt, hogy található rajta seb, szemölcs, bőrbetegség, gennyes gyulladás, psoriasis. Száraz vagy zsíros korpás-e a fejbőr?

Az allergia kiszűrésérebőrpróbát kell végezni 24 órával a festés előtt. Pozitív próba esetén( ha piros, duzzadt, gyulladt a felület ) a hajat nem szabad megfesteni!

A forgalomban lévő festékek útmutatása szerint a hajat festés előtt nem kell megmosni. Ha a haj erősen zsíros, szennyezett, egyszer elvégzhető a mosás.

Kontúrkrémezésre akkor van szükség, ha a bőr érzékeny a vegyi hatásokra. A határvonal mentén bőrvédő krémmel kenjük be, ügyelve arra, hogy a tőre és a hajszálakra ne kerüljön!

A festéket tincsenként kell felvinni ecsette. Nem szabad túl vastag tincseket leválasztani, és a túl vastag rétegben felvitt festék is felesleges.

Ősz haj esetén a festék felvitelét a legőszebb résznél kezdjük, roncsolt haj esetén a roncsolt részekre utoljára visszük fel a festéket.

A hatóidő letelte után a festéket langyos vízzel el kell távolítani, utána samponos hajmosást kell alkalmazni. Ügyelni kell az alapos öblítésre.

Festékfoltok eltávolítását elősegítik a lemosó emulziók, arcvízek, krémek, samponok.

Az ősz haj festése a nehezen festhető haj kategoriájába tartózik. A hajszálak merevebbek, üregesek, nehéz a festék bejutattása a hajba. A hajszál belsejéből részlegesen vagy teljesen hiányzik a pigment, így a megtapadás nehezebb, nagyobb a kimosódás veszélye, nehéz tökéletes és tartós takarást biztosítani.

A haj védelme

A fodrász munkák fontos célkitűzése megvédeni a haj szerkezeztét, a haj rugalmasságát javítani, fésülhetőségét fokozni, a hullámok rugalmasságát biztosítani, a szín tartósságát elősegíteni.

A szőkítő krémek használata

Kímélő hatásúak, minden típusú szőkítésre jól használhatók. Nem csomósodik, nem ragad, egyszerűbb a felhordása. Akár 7 árnyalat világosítására, vékonyszálú és igénybevett haj szőkítésére is alkalmas.

Radírozás

Ha festett hajszínt akarunk eltávolítani, akkor festett hajszín eltávolított használunk. Ezek alkalmasak arra, hogy a mesterséges pigmenteketeltávolítsák. Kiradírozza, eltünteti a nem kompatibilis árnyalatokat. A színmélység azonban megmarad.

Tisztítás

A tisztítás megkezdése előtt végezzünk radízozást. Ezáltal a világosítás gyorsabban megy végbe és egységesebb hatást érhetünk el vele.Szárat hajon alkalmazuk. Ecset segítségével a legsötétebb területen kezdjük el a felvitelt. A hatóidő lejárta után alaposan leöblítjük, samponnal megmossuk a hajat.A világosítás csak törülközőszáraz hajon végezhető.

Koktél( Szőkítő bemosó)

Akkor alkalmazható, ha a festés sötétebb lett a végeknél, egy nem kívánt tónus jelent meg.

Felhasználása igen sokrétű. Nem károsítja a hajat, ha a hajvég beszürkül, elszíneződik, nem tudunk egyenletes szép színt festeni.Olaj hozzáadásával a hajat védhetjük a további károsodástól. Használhatjuk a koktélt akkor is, ha kellemetlen árnyalatot akarunk megszüntetni, vagy sötétebb árnyalatotkapunk festésnél.

Melírozás

A melírozás szó színkeverést jelent. Alkalmas arra, hogy a frizurát érdekesébbé tegye vagy hangsúlyozza annak vonalát. Sötét hajszínbe világostkeverhetünk, vagy világos színbesötétet melírozhatunk. A színkeverés több színre is kiterjedhet.

Tincsmelírozás

Szőkítéssel végezzük. Tervezni kell a melírozás helyét, a tincsek elhelyezkedését, vastagságát. Melírsapka és tű segítségével elkülönítjük a tincseket, majd szőkítünk.

Rétegmelírozás

A hajvágás határozza meg a hajrétegeket. Fóliacsíkkal elválasztjuk a sávokat, és a végeket szőkítjük vagy festjük. Tupírozási eljárással is végezhetjük. A feltupírozott részek végeit világosítjuk. Ezzel az eljárásal készítjük a mostanábban nagyon divatos és kedvelt Ombre hajfestést!

Napsugár melírozás (SOLAIR)

A felső takaróréteget világosítjuk. Elkülönítjük, 1-2 árnyalattal világosítjuk. Szőkítéssel és festéssel is végezhető.

Fésűs melír

Fésű vagy ecset segítségével a takaró hajonvégighaladunk. A fésű bemártásával visszük fel az anyagot. Az alsó rétegeket elkülönítjük.

Lapmelírozás

A fólia alkalmazása lehetővé teszi, hogy több különböző, de egymással harmonizáló árnyalattalkülönleges színhatást érjünk el. Lehetőleg ilyenkor meleg színeket( aranyszőke, vörös, narancs, réz) használunk, mert ez fényesebbé, csillogóbbá teszi a hajat.

Ombre hajfestés

Az egyik legújabb őrület, amely a hétköznapi ember számára is megengedett, az Ombre névre keresztelt frizura stílus.

Az ombre egy színátmenetes hajfestési módszer, ahol satírozással érjük el, hogy a két vagy több szín ne éles kontúrral váljon el egymástól, hanem mintegy természetes hatást keltve színátmenettel világosodjon a haj. Ha belevágnál, bízd szakértő kezekre!