A hajunknak is szüksége van kényeztetésre és ápolásra, ebben segítenek a hajpakolások. A hajpakolás célja a haj egészségének megőrzése, illetve a sérült hajszálak regenerálása. Egy jó hajpakolás képes regenerálni a hajszálakat és egészséges külsőt kölcsönöz a hajnak.
A hajpakolások használatának gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran mosunk hajat, de hetente-kéthetente egyszer érdemes egy, a hajtípusunknak megfelelő hajpakolással ápolni hajunkat, hiszen a hajpakolások koncentráltabban tartalmazzák azokat az összevetőket, amelyekre a hajunknak szüksége van, mint a balzsamok.

Hajpakolás használata előtt mindig mossuk meg a hajunkat! Érdemes elolvasni a hajpakoláson lévő használati útmutatót, de általában 15-20 percig kell a hajunkon hagyni a hajpakolást. A balzsamokkal ellentétben a hajpakolást érdemes a fejbőrbe is belemasszírozni, de az alapos öblítés ez után sem maradhat el. Ha a hajpakolás felhelyezése előtt fejmasszázzsal élénkítjük a fejbőrünk vérkeringését, vagy egyszerűen csak alaposan átfésüljük a hajunkat (koncentrálva a fejbőrre) még intenzívebb hatást érhetünk el, hiszen a hatóanyagok így könnyebben felszívódnak.