Napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló és a legtöbb gondot okozó fejbőr megbetegedés. A korpásodás többnyire kor függvénye: szinte csak gyermekeknél nem fordul elő, a 20 és 50 év közötti férfiak és nők közül csaknem a felét érinti enyhébb vagy súlyosabb formában ez a probléma. A magyar lakosság 40%-ánál gyakran vagy folyamatosan, 20%-ánál időszakosan jelentkezik.
Korpásodásról akkor beszélünk, amikor a természetesnél nagyobb mértékben hámlik a fejbőr, és a levált hámsejtek már nem távoznak észrevétlenül a szokásos hajápolás, fésülködés során. A fokozott faggyútermelés gyorsítja az elszarusodást, tehát együtt keletkezik a seborrea és a hiperkeratózis. Korpa pikkelyek, illetve lemezek találhatók a fejbőrön A korpásodás tulajdonképpen tünet, nem pedig állapot, melynek kialakulásában nagyon sok tényező játszik szerepet. A károsító tényezők két nagy csoportra oszthatók:

Belső tényezők:

A belső tényezők közül a férfi nemi hormonok / androgének /- a faggyútermelés fokozásán keresztül kifejtett hatása a legjelentősebb. Mivel a hormonok hatással vannak a fejbőr faggyúmirigyeire, növelik bizonyos bőrzsírok termelődését. A korpásodás emiatt a leggyakrabban a hormonálisan aktív életperiódusban jelentkezik, tehát a pubertás és változó kor közt, s sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél.

A belső tényezőkhöz sorolható még a helytelen táplálkozás (a túlzott állati fehérje- tejtermékek, tojás, húsok – és zsiradék fogyasztása), mely kedvez a korpa kialakulásnak, a szervezetben végbemenő hormonális változások, az immunrendszer zavara, az alkoholfogyasztás, a vitamin-és cinkhiány, a legyengült immunrendszer és a fokozott stressz.

Külső tényezők:

A külső tényezők közé sorolhatók többek közt a vegyi anyagok, a túl száraz, túl páradús és szennyezett levegő, a napfény szárító hatása, klimatikus változások, a korom-és kátránytartalmú anyagok, valamint a fejbőr kiszáradását okozó hajápolási szerek. Ide tartozik a nem megfelelő hajápolás, mint pl. a túlzott lakkozás vagy zselézés, ha az gátolja a fejbőr természetes hámlását. A nem megfelelő gyakoriságú fejmosás, a fejbőr megfázása, a túl gyors hajszárítás forró levegővel, a normál bőrlégzés tartós gátlása, pl. állandó sapka vagy kalapviselés szintén kedvez a korpásodás kialakulásában gyakran szerepet játszó gombák elszaporodásának. Problémát okozhat a fejbőr regenerálódásának akadályozása, így a gyakran vizes haj vagy fejbőr. A korpásodást kiválthatja bizonyos hajápoló termékekkel szembeni érzékenység is, illetve magának a bőrnek a szárazsága is.

Mindenkinek kellemtelen érzést okoz, ha a fejbőre korpásodik, de mivel ennek következményeit alábecsülik, nagyon sokan elhanyagolják a fejbőrüket. A korpásodást a legtöbb ember csak a ruházat és a haj bepiszkolódása miatt tartja kellemetlennek, és nem is gondolnak arra, hogy a fejbőr korpásodása az egyik legfőbb oka az idő előtti hajhullásnak! A korpásodásnak erre a kellemetlen
következményére előre csak nagyon kevesen gondolnak, még akkor is, ha a korpa mennyisége az évek múlásával egyre növekszik..
A korpa jelenléte először többnyire a fejbőr kellemetlen viszketésével jár, és a korpásodás okozta hajhullás csak lassan megy végbe. De biztosan…

A korpának 2 fajtáját különböztetjük meg:

Száraz korpa:

A száraz fejbőr betegsége, de a zsíros fejbőrön is előfordulhat, a faggyúmirigyek alulműködésekor kialakuló probléma. A korpa szürke, szürkésfehér, könnyen szétmorzsolható, könnyen lepereg, a lemezkék zsírmentesek, nem ragadnak, nem hagynak foltot. Kialakulását gomba okozza, mely a bőrfelszíni zsírréteget bontja.

Zsíros korpa:Zsíros korpa

Zsíros fejbőr kísérője lehet. A haj olajos fényű, savas, zsíros szagú. A korpa jellemzője, hogy nem hullik; a sárgásfehér, sárgás barna, gömbölyded alakú korpadarabok, melyek a faggyúmirigy túltermelése miatt faggyúval átitatottak, a fejbőrre és a hajszálakra 2-3 cm hosszan rátapadnak.

Ápolási tanácsok

A korpás fejbőr ápolására felpuhító, hámoldó pakolások szükségesek. Eredményes a kén valamilyen gyógyszertári formájának alkalmazása. Ismerünk szájon át szedhető gombaellenes szert is. Használatos még szelén-diszulfid és cink-pirition a korpásodás mérséklésére. A legáltalánosabb módszer az, ha a megfelelő hatóanyagok a samponban vannak. Arra azonban célszerű figyelni,
hogy a sampon elég sokáig legyen a fejbőrön, hogy a gyógyító anyagoknak legyen elég idejük a hatásmechanizmus beindítására. Hatékony szerek kaphatóak olyan igények kielégítésére is, miszerint a korpásodás csökkenése mellett a festett haj színét megóvja, vagy hogy a hosszú hajszálakat ne szárítsa ki.

Ha a fejbőrön gyulladás alakul ki, kezelése orvosi feladat.