A klimax után gyakoribb, de lehet alkati tulajdonság is. A haj merev, fénytelen, nem rugalmas, néha a fejbőrön korpa található, amely állandóan hullik. A száraz haj és fejbőr oka egyaránt lehet külső és belső eredetű is Külsőleg a hajfestés szakszerűtlensége, a nem megfelelő hajápolási készítmények használata, a helytelen vegyszeres munkák, dauer, mechanikai roncsolás, a hajjal történő visszaélés / erős samponok, hajformázók, lakkok használata, a hajszárító forró levegője, gyakori mosások,- amely eltávolítja a faggyút és kihajtja a nedvességet a hajból / is károsítja, szárítja a hajat. Így a kutikula töredezik, ezáltal a belső hajrészek kedvezőtlen hatásnak vannak kitéve: a haj kiszárad, szakad, töredezik.

A száraz, törékeny haj gyakran krónikus cinkhiány miatt alakul ki. Ez elsősorban azokat a nőket érinti, akik gyakran diétáznak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek. Az erős termékek használata, illetve az, hogy ezeket nem öblítjük ki alaposan a hajból, a fejbőr kiszáradását okozhatják. A haj és a fejbőr szárazságát különböző környezeti hatások-napfény, szél, klóros víz, alacsony páratartalom- is eredményezhetik, és kialakulhat öröklött hajlam, idegi vagy egyéb belső rendellenesség miatt is.

Ápolási tippek:

A fejbőrt és a hajat ritkábban mossuk, kíméletes hajmosószerekkel. Zsírosító krémeket és pakolásokat alkalmazzunk fejmasszázzsal együtt. A száraz hajat lehetőleg ne szárítsuk tűző napon. Napozáskor mindig használjunk kalapot, kendőt, mert a nap szárítja, töri, hasadozottá teszi a hajat. Citromos/narancsos krém-balzsam normál/száraz és zsíros hajra.

Szeretnék megosztani veletek egy kiváló házilag elkészíthető hajbalzsam receptjét.

Hozzávalók:

• 2 narancs (normál/száraz hajra) vagy 2 citrom (zsíros hajra) – mivel a gyümölcs héját is felhasználjuk, célszerű bió változatot beszerezni
• 200ml víz
• 1 kiskanál kókuszolaj (száraz hajra tehetünk fele kókusz- fele lenmagolajat)

Elkészítése:

1. Facsarjuk ki a gyümölcsök levét és tegyük félre letakarva.
2. Vágjuk apró darabokra a gyümölcsök héját.
3. Forraljuk fel a vizet, s ha felforrt, dobjuk bele a feldarabolt gyümölcshéjat, takarjuk le és hagyjuk pihenni fél óráig.
4. Fél óra elteltével öntsük a gyümölcshéjat a vizével együtt a turmixgép poharába és turmixoljuk össze alaposan, majd hozzáadva a kifacsart citromlevet/narancslevet és az olajat turmixoljunk ismét, míg egy sima tejszerű állagot nem kapunk.
5. 2-3 gézlapon keresztül szűrjük le a narancs/citrom tejet, s alaposan nyomjunk ki belőle minden is maradékot.
6. A balzsamot töltsük jégkocka-formába, takarjuk be folpackal, s tegyük fagyasztóba.
7. Amikor a balzsam megfagyott, szedjük ki a jégkocka-formából, s a kockákat tartsuk egy nejlonzacskóban vagy egy dobozban a mélyhűtőben.

Felhasználása:

Mélyhűtőben 5-6 hónapig áll el. Amikor használni szeretnénk, vegyünk ki a zacskóból 2-4 kockát (a haj hossza szerint). Olvasszuk fel a kockákat, mossunk hajat a samponunkkal mint rendesen, majd tegyük a felolvadt balzsamot a hajunkra egyenletesen eloszlatva a hajtőtől a hajvégekig. Hagyjuk hatni pár percig, majd langyos vízzel öblítsük ki.

Végül öblítsünk hajat hűvös vízzel, hogy a haj fényes legyen. Tartást ad a hajnak, fényesíti, antibakteriális és a bőr zsíregyensúlyát szabályozó hatása is van.